EnergieHormonenVoeding Leve je lever #2: Ontgiften en tekenen van overbelasting geschreven door Mariët de Waal oktober 25, 2019 LEVE JE LEVER #2: ONTGIFTEN EN TEKENEN VAN OVERBELASTING Even terug naar de basis Zoals je in het eerste blog over je lever hebt kunnen lezen, is je lever een ontzettend belangrijk orgaan. Het zorgt voor het ‘keuren’ van voedingsstoffen die opgenomen worden via je darmen, het zorgt voor de handhaving van glucose in je bloed door deze op te slaan in je lever en spieren, kan vitaminen en mineralen opslaan, én het heeft een enorm belangrijke werking in het ontgiften van je lichaam. Check het eerste blog over je lever hier. Daar kwam ook aan de orde welke voeding wel en niet fijn is voor je lever. In dit blog gaan we wat dieper in op dat ontgiften. Want wat is dat precies, waarom is het nodig en hoe werkt dat dan? En wat kun je merken van een lever die het zwaar heeft? Als je lever niet goed werkt, hopen afvalstoffen zich op en dit heeft invloed op je zenuwstelsel, hormoonbalans, maagdarmkanaal en immuunsysteem. Ontgiften Je lever helpt dus je lichaam te reinigen door te ontgiften. Hij ruimt als het ware afvalstoffen op. Als je lever dit niet goed kan doen, hopen afvalstoffen zich op in je lichaam en dit heeft invloed op onder andere je zenuwstelsel, hormoonbalans, je immuunsysteem en je maagdarmkanaal. Ontgiften door je lever vindt plaats in twee fases. De eerste fase In deze eerste fase worden door bepaalde enzymen onder andere de volgende stoffen afgebroken: Pesticiden Kleurstoffen Cafeïne Rook Uitlaatgassen Verhitte vetten Alcohol Medicijnen Hormonen Zware metalen Voor deze fase zijn een aantal mineralen belangrijk. Dit zijn bijvoorbeeld zink, koper, selenium, magnesium en mangaan. Daardoor ontstaat een tussenproduct wat nog giftiger is dan de oorspronkelijke gifstof. Voeding die deze eerste fase van ontgiften ondersteunt, is bijvoorbeeld: Ui Peulvruchten Artisjok Granaatappel Kruiden Groene thee Avocado Zaden Je lichaam moet dus nog iets met deze gifstoffen. Tijd voor fase 2! De tweede ronde In fase 2 worden de gifstoffen die in fase 1 zijn omgezet oplosbaar gemaakt (in water) en gebonden aan bepaalde stoffen om ze zo uit te kunnen scheiden. Zo kun je bijvoorbeeld cafeïne afvoeren via de gal of via urine. Meestal verloopt fase 1 probleemloos. Als fase 2 niet goed kan plaatsvinden, gaan zich behoorlijk giftige stoffen in het lichaam opstapelen. En dat kan klachten opleveren, zoals: Buikklachten Duizeligheid Gebrek aan eetlust Hoofdpijn Huidklachten Jeuk Misselijkheid Vocht vasthouden Een metaalachtige smaak in je mond Verstopping Geen zin in koffie, alcohol of gefrituurd voedsel Galblaasproblemen Nierklachten Ook in deze fase zijn weer een aantal stoffen belangrijk om deze fase van ontgiften goed te kunnen uitvoeren. Denk aan vitamine B12, foliumzuur (vitamine B11) en magnesium. Ui, knoflook, kurkuma, rozemarijn, kardemom, citrusvruchten, groene groenten en kruisbloemigen zoals broccoli en spruiten helpen in deze fase van ontgiften. Hoe merk je of je lever goed z’n werk kan doen? Als je lever goed werkt, merk je dit aan het feit dat je goed in staat bent om besluiten te nemen, beter compromissen kunt sluiten, emoties goed kunt uiten, doorzettingsvermogen hebt en voldoende energie. Als je lever overbelast is, kun je dat merken aan klachten: Moeite met je spijsvertering Opgezette buik Diarree of juist obstipatie Prikkelbaarheid Agressiviteit Hormonale klachten, zoals oestrogeendominantie Overmatig transpireren Vetopslag rond je buik Depressieve gevoelens Er zijn nog enorm veel klachten te noemen die met overbelasting van je lever te maken hebben. Van een rood gezicht tot woedeaanvallen en van nachtelijk zweten tot ontstekingen van je ogen, pezen of geslachtsorganen. Het gaat te ver om hier al die klachten te bespreken, maar weet wel dat het echt verder gaat dan buikpijn. Juist omdat je lever zo’n belangrijk orgaan is, kan het heel veel klachten opleveren als deze te zwaar belast wordt. Heb je het gevoel dat je lever wellicht overbelast is en wil je aan de slag om weer gezond te worden? Neem dan contact op via mariet@happilyeverhealthy.nl, dan plannen we een kennismakingsgesprek! AfvalstoffenAlcoholArtisjokAvocadoBloedBloedsuikerspiegelBuikklachtenCafeïneDarmenDepressiefDiarreeDuizeligheidFasesFoliumzuurGalblaasGebrek aan eetlustGlucoseGranaatappelGroene theeHoofdpijnhormonenHormoonbalansHuidklachtenImmuunsysteemJeukKleurstoffenKoperKruidenLeverMaagdarmkanaalMagnesiumMangaanMedicijnenMetaalMineralenMisselijkheidNierklachtenObstipatieOestrogeendominantieOntgiftenOpgezette buikPesticidenPeulvuchtenPrikkelbaarSeleniumSpijsverteringTranspirerenUiUitlaatgassenVerstoppingVetopslagVettenVitamine B11Vitamine B12VitaminenVocht vasthoudenZadenZenuwstelselZinkZware metalen 0 reageer 0 Facebook Twitter Google + Pinterest Mariët de Waal vorig bericht Supplementen: yay or nay? volgende bericht Waarom ik kies voor cycluscomputer Daysy! Dit vindt je misschien ook interessant Leptineresistentie: als je gevoel van verzadiging niet meer... februari 7, 2019 Hormonen: de basics oktober 5, 2018 Hormonen #4: Cortisol april 26, 2019 Supplementen: yay or nay? oktober 11, 2019 Triggerfoods september 13, 2019 Leve je lever #1: Voeding voor je lever september 26, 2019 Hormonen tijdens en na je zwangerschap april 16, 2018 Hormonen #2: Progesteron oktober 26, 2018 Wat mag je wel en niet eten als... april 22, 2018 Mijn verhaal, en, wat is PCOS precies? augustus 15, 2019 Laat een bericht achter annuleer