HormonenVoedingZwangerschap Supplementen: yay or nay? geschreven door Mariët de Waal oktober 11, 2019 SUPPLEMENTEN: YAY OR NAY? Voedingssupplementen, een goed idee of niet? Voedingssupplementen, is het een goed idee voor je gezondheid of niet? En hoe zorg je ervoor dat je voor supplementen kiest die van goede kwaliteit zijn? Een mini tour in de wereld van voedingssupplementen. Gezonde voeding is enorm belangrijk voor je gezondheid. Let food be thy medicine is een uitspraak van Hippocrates en die uitspraak staat nog steeds als paal boven water. Je lichaam heeft gezonde voeding nodig om te functioneren en ziektes te bestrijden. De andere kant is dat verkeerde voeding een negatieve uitwerking heeft in je lichaam. Suiker bijvoorbeeld, heeft onder andere calcium, magnesium, zink, chroom, vitaminen B en C nodig om verteerd te worden. En die vitaminen en mineralen kunnen dus niet gebruikt worden voor andere belangrijke processen in je lichaam. Zink is bijvoorbeeld belangrijk voor de vruchtbaarheid, insulineproductie, je immuunsysteem en je eetlust. Magnesium is belangrijk voor de samenwerking met calcium, voor gezonde botten en tanden en is onderdeel van 300 (!) enzymen. Je lichaam kan die voedingsstoffen dus beter inzetten dan voor de vertering van suiker. Let food be thy medicine – Hippocrates Voeding is altijd de basis Voeding is altijd de basis. Je kunt niet gezonde voeding weglaten, of teveel gezonde voeding eten en dat aanvullen met supplementen en er dan vanuit gaan dat je er wel bent. Je lichaam is het meest blij met een stronk broccoli, of een rode paprika, of een grapefruit (want zo lekker ondersteunend voor je lever). Pure en onbewerkte voeding, zo dicht mogelijk bij de natuur, daar wordt je lichaam blij van en daar heeft het écht iets aan. Skip zoveel mogelijk bewerkte voeding (voeding die in een fabriek gemaakt of bewerkt wordt). Dit belast je lever en levert niet de juiste voedingsstoffen. Times are changing Maar, times are changing. Door de jaren heen is ook het pure, onbewerkte voedsel in kwaliteit achteruit gegaan. Dat komt onder andere door intensieve landbouwmethoden. Planten hebben een breed scala aan mineralen en sporenelementen nodig om te groeien en om waardevolle voedingsstoffen voor ons te maken. De landbouw was vroeger anders dan hij nu was. Er werd meer gebruik gemaakt van bijvoorbeeld wisselteelt en braakliggende velden om de bodem te laten herstellen. Planten gebruiken nu eenmaal voedingsstoffen uit de bodem. Tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van kunstmest, maar die leveren niet alle stoffen die een plant nodig heeft. Het gevolg is dat de plant minder sterk wordt en daardoor vatbaarder voor ziektes. Dat betekent dat er extra bestrijdingsmiddelen worden ingezet. Dit is geen pleidooi voor verandering van landbouwmethodes en ik weet daar ook veel te weinig van af om daar iets zinnigs over te zeggen. Maar feit is wel dat de hoeveelheid mineralen (zoals natrium, kalium, magnesium, calcium, zink, ijzer en koper) in verschillende groenten fiks verlaagd zijn in grofweg de afgelopen 50 jaar. Niet alleen de landbouw heeft invloed op het mineralengehalte, ook de manier waarop voeding wordt opgeslagen en hoe vers het gegeten wordt. Groenten en fruit worden vaak lang bewaard voor het gegeten wordt. Dit heeft een negatieve invloed op de hoeveelheid waardevolle voedingsstoffen. Invriezen is niet per se een goed alternatief, een deel van de B-vitaminen gaan dan bijvoorbeeld verloren. Yes, please! Dus, een lang verhaal kort. Supplementen: ja. Want het is gewoon echt lastig om met voeding genoeg waardevolle stoffen binnen te krijgen. Volgens het Voedingscentrum hebben alleen kwetsbare bevolkingsgroepen zoals ouderen, zwangeren en kinderen tot 4 jaar voedingssupplementen nodig, maar ik ben ervan overtuigd dat het voedingspatroon van vrijwel iedereen niet toereikend is. Daarnaast kunnen supplementen ook echt van toegevoegde waarde zijn bij klachten: DCIS (D-chiro-inositol) is een stof die het lichaam zelf aanmaakt uit inositol, dat in voeding voorkomt. DCIS is een supplement dat kan ondersteunen bij insulineresistentie en PCOS. DIM (di-indolylmethaan) helpt bij de afbraak van oestrogenen. Hierdoor kan oestrogeendominantie verminderd worden, maar kan ook ingezet worden bij endometriose, heftige menstruaties die lang duren, zere borsten, migraine rondom je menstruatie, PCOS en PMS (premenstrueel syndroom). D-mannose kan gebruikt worden bij blaasontsteking. Kurkuma is een krachtig kruid dat de hoeveelheid oestrogenen laat afnemen. Dit kan gunstig zijn bij oestrogeendominantie en de klachten die daarbij horen. Moederkruid kan ingezet worden bij krampende pijn zoals menstruatiepijn, spanningshoofdpijn en migraine. Omega 3 vetzuren kunnen we niet zelf aanmaken, maar hebben we wél nodig. Omega 3 vetzuren komen met name voor in vette vis. In de praktijk lukt het vaak niet om genoeg vette vis binnen te krijgen. Een supplement kan dan helpen. Omega 3 vetzuren zijn belangrijk ter voorkoming van hart- en vaatziekten, PMS-klachten (die worden gelinkt aan te weinig omega 3 vetzuren), postnatale depressie, zwangerschapsdementie, zwangerschapsdepressie, een trage schildklier na je zwangerschap en vruchtbaarheidsproblemen. Een echte all-rounder die zeer belangrijk is voor je gezondheid. Vitamine B-complex. De B-vitaminen kunnen het best als complex (dus alle vitaminen bij elkaar) worden ingenomen, omdat ze allemaal met elkaar samenwerken. Vitex agnus castus kan gebruikt worden bij oestrogeendominantie en progesterontekort, met bijbehorende klachten als verminderde vruchtbaarheid, PMS en PCOS. Waar moet je op letten? Hoe kies je dan een goed supplement? Waar moet je op letten wat betreft de kwaliteit? Met alle respect, een potje van een paar euro van de drogisterij is niet waar je lichaam op zit te wachten. Deze bevat veel synthetische vulstoffen (hallo belasting van je lever!) en de kwaliteit is niet goed genoeg. Belangrijk is het om te letten op de volgende onderdelen: De dosering. Om je vitaminen en mineralen echt aan te vullen, wil je graag dat het voedingssupplement ook echt iets doet. Dus graag hoge doseringen. De vulstoffen. Vermijd stoffen die je niet kunt thuisbrengen of niet kunt uitspreken. Probeer ook suiker, zuivel, gluten en soja te vermijden. De certificering. Voor producenten in Nederland is het verplicht om minimaal te voldoen aan HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points). Hierbij wordt een inventarisatie gemaakt van mogelijke risico’s en kritische controlepunten, die bij het produceren, verpakken en de distributie van voedingssupplementen een rol kunnen spelen. Maar er is nóg een certificering, de ISO 22000. Dit is sinds 2005 de norm voor voedselveiligheid, gebaseerd op HACCP-richtlijnen. Deze norm kijkt verder dan alleen de voedselveiligheid, ook naar bedrijfsprocessen en -structuren. Een ISO-certificering is onafhankelijk. Het behalen van dit certificaat geeft veel status en betrouwbaarheid. Als je echt all the way wil gaan, kies dan voor een supplement met een GMP (Good Manufacturing Practices) certificaat. GMP is een kwaliteitsborgingssysteem voor de farmaceutische, cosmetische en voedingsmiddelen industrie. Het gaat er om dat nauwkeurig wordt vastgelegd hoe en onder welke omstandigheden een product wordt gemaakt. Voor de kwaliteit van visolie is het belangrijk te kijken naar de TOTOX (total oxidation) waarde. De vetzuren in visolie kunnen door contact met zuurstof en verhitting gaan oxideren. De olie wordt dan ranzig. Kies voor visolie met een lage TOTOX waarde. De Pure Arctic Oil van Eqology is echt een ontzettende aanrader (en via mij verkrijgbaar!). Vind je het fijn als ik met je meekijk naar een supplement? Of wil je meer informatie over welk supplement jou zou kunnen ondersteunen? Laat het me weten, ik kijk graag met je mee! D-mannoseDCISDepressieDMIEndometrioseEqologyFruitGezondheidGezondheidsproblemenGMPGroentenHACCPHippocrateshormonenHormoonbalansInsulineresistentieISO 22000KeurmerkKlachtenKurkumaKwaliteitLeverMineralenMoederkruidOestrogeendominantieOmega3 vetzurenOxidatiePCOSPMSProgesteronRichtlijnenSchildklierSupplementenTOTOXVeiligheidVette visVetzurenVisolieVitamineVitamine BVitex agnus castusvoedingVoedingssupplementenVruchtbaarheidZuurstofzwangerschap 0 reageer 0 Facebook Twitter Google + Pinterest Mariët de Waal vorig bericht Hormonale problemen? Zo kom je weer in balans! volgende bericht Leve je lever #2: Ontgiften en tekenen van overbelasting Dit vindt je misschien ook interessant Hormonen #3: Insuline november 6, 2018 EMBRACE: DE DOCUMENTAIRE OVER HET OMARMEN EN HOUDEN... oktober 23, 2018 Mijn verhaal, en, wat is PCOS precies? augustus 15, 2019 Verzurende en niet-verzurende voeding oktober 31, 2018 Kijktip: documentaire A Plastic Ocean mei 14, 2018 Omega 3 visolie oktober 30, 2018 Hormonen tijdens en na je zwangerschap april 16, 2018 Gezonde voeding: hoe zit het nou echt? augustus 30, 2019 Wat mag je wel en niet eten als... april 22, 2018 Leve je lever #1: Voeding voor je lever september 26, 2019 Laat een bericht achter annuleer