EnergieHormonenVoeding Leve je lever #1: Voeding voor je lever geschreven door Mariët de Waal september 26, 2019 LEVE JE LEVER #1: VOEDING VOOR JE LEVER Het grootste ontgiftingsorgaan Je lever is mega belangrijk voor een goede gezondheid! Waarom? Onder andere omdat je lever het grootste ontgiftingsorgaan is van je lichaam. Het zorgt ervoor dat afvalstoffen en gifstoffen afgevoerd kunnen worden. Andere organen die ook zo’n functie hebben, zijn bijvoorbeeld je huid, je nieren, je darmen en je longen. Je lever is dus het belangrijkste orgaan in het afvoeren van afval- en gifstoffen (denk aan afvalproducten van de celstofwisseling en giftige stoffen als medicatie, milieugassen en stofjes die zijn toegevoegd aan je voeding). Maar je lever doet meer: Je lever is belangrijk voor het verwerken van voedingsstoffen die opgenomen worden via je darm. Je lever keurt deze als het ware. Het zorgt ook voor het handhaven van de hoeveelheid glucose in je bloed (door overtollig glucose op te slaan in spieren en in de lever zelf) en indien nodig kan deze opgeslagen glucose (glycogeen) ook weer omgezet worden in glucose. Je lever zorgt voor het afbreken en opbouwen van aminozuren, waar eiwitten uit opgebouwd worden. Langeketenvetzuren worden via je lever aan de cellen aangeboden (en dus niet via het spijsverteringsstelsel, zoals bijvoorbeeld koolhydraten en eiwitten). Hormonen (bijvoorbeeld oestrogeen) worden door je lever omgezet zodat deze kunnen worden uitgescheiden. Ook voor je hormonale huishouding is je lever dus ontzettend belangrijk. Je lever kan ijzer, en vitamine A, B1, B2, B11, B12 en D opslaan. Ook voor je hormonale huishouding is je lever ontzettend belangrijk. En dat is nog niet eens alles. Een druk orgaan, die lever. Omdat je lever zóveel processen uitvoert, is het voor je gezondheid dus enorm belangrijk dat je lever gezond blijft. Je lever vraagt 25% van de energie die je hebt. Als je teveel van je lever vraagt, raakt hij overbelast en raak jij vermoeid. Welke voeding is lief voor je lever? Met voeding kun je je lever zwaar belasten óf er juist goed voor zorgen. En dat laatste is belangrijk. De volgende voedingsmiddelen werken positief voor je lever: Bitter smakende voeding, zoals grapefruit, witlof, andijvie, rucola, prei, ui, knoflook en artisjok. Zwavelhoudende voeding, zoals wild, vis, gevogelte, eieren, noten, zaden, geitenzuivel en peulvruchten. Druivenpitten, pijnboompitten, walnoten, koolsoorten (vooral broccoli, bloemkool en boerenkool), spinazie, broccolikiemen, paksoi, avocado, kurkuma en bosbessen. Deze voeding bevat het antioxidant glutathion, wat je lever helpt ontgiften. Groenten die je lever ondersteunen zijn bijvoorbeeld groene bladgroenten (het chlorofyl in deze groenten helpt bij de ontgifting), bieten, paksoi, wortel en koolsoorten. Kruiden die helpen bij het ontgiften zijn bijvoorbeeld kurkuma, kaneel, peper, kruidnagel, gember en rozemarijn. Heel belangrijk: water drinken! Je lymfestelsel kan niet optimaal werken als het te weinig water krijgt. Je lever gaat het dan overnemen, en die heeft het al druk genoeg. Wat verder kan helpen, is af en toe (eens in de paar weken bijvoorbeeld) is een sapdag inlassen, waarbij je alleen groentesappen drinkt en verder niet eet. Geen vruchtensappen, want daar zit teveel fructose in, wat ontstekingen bevordert. Dus go juicing! Healthy en lekkere combi’s van sappen zijn: 3/4 deel wortelsap, 1/8 deel bietensap en 1/8 deel komkommersap werkt ontgiftend Wortelsap of bietensap met verse gember bevordert je bloedcirculatie en helpt ontgiften Sap van spinazie (1/3 deel) en wortelsap (3/4 deel) geeft je spijsvertering een boost en helpt ontgiften Welke voeding werkt negatief voor je lever? De volgende voeding wil je zoveel mogelijk vermijden om je lever gezond te houden: Suiker bevat geen enkele voedingswaarde en kost alleen maar energie en waardevolle voedingsstoffen om te verteren. Binnen de orthomoleculaire voeding wordt suiker als gif gezien. Dus dat. Cafeïne, dit stimuleert de insulineaanmaak en werkt daarmee ontstekingsbevorderend. Ook heeft het een negatief effect op de opname van mineralen en bevordert het stress en spanning. We krijgen veel te veel zout binnen. We hebben ongeveer 1 gram natrium per dag nodig, maar gebruiken soms wel 8 tot 18 gram zout per dag. Ongeveer 70% van die hoge zoutinname komt door fabrieksmatig bereid voedsel. E-nummers zijn toevoegingen aan ons voedsel die door de EU goedgekeurd zijn om toegevoegd te worden aan voeding. Maar er zijn veel E-nummers met nadelige gevolgen. Je lever moet hard werken om deze weer op te ruimen. Probeer goed voor je lever te zorgen, want het is zo’n belangrijk orgaan. Skip de voedingsmiddelen die negatief werken voor je lever, en probeer zoveel mogelijk ondersteunende voedingsmiddelen toe te voegen aan je voedingspatroon. Hou de site in de gaten, want er volgt binnenkort nog een blog over je lever, waarin het gaat over tekenen van overbelasting en hoe ontgiften precies werkt! AminozurenAndijvieAntioxidantArtisjokAvocadoBietenBitterBloemkoolBoerenkoolBosbessenBroccoliCafeïneChlorofylDruivenpittenE-nummersEierenEiwittenGeitenzuivelGemberGevogelteGlucoseGlutathionGrapefruitGroene bladgroentenGroentenhormonenJuicenKaneelKnoflookKomkommerKoolsoortenKruidenKruidnagelKurkumaLangeketenvetzurenLeverMineralenNotenOestrogeenOntgiftenOrgaanOverbelastingPaksoiPeperPeulvruchtenPijnboompittenPreiRozemarijnRucolaSapSpierenSpinazieSuikerUiVettenVisVitaminenvoedingVoedingsstoffenWalnotenWaterWildWitlofWortelZadenZoutZwavel 0 reageer 0 Facebook Twitter Google + Pinterest Mariët de Waal vorig bericht Triggerfoods volgende bericht Hormonale problemen? Zo kom je weer in balans! Dit vindt je misschien ook interessant Gezonde voeding tijdens je zwangerschap april 24, 2018 Hormonen tijdens en na je zwangerschap april 16, 2018 Waarom ik kies voor cycluscomputer Daysy! januari 10, 2020 Gezonde voeding: hoe zit het nou echt? augustus 30, 2019 Verzurende en niet-verzurende voeding oktober 31, 2018 Hormonen #1: Oestrogeen oktober 12, 2018 Mijn verhaal, en, wat is PCOS precies? augustus 15, 2019 Hormonen #3: Insuline november 6, 2018 Omega 3 visolie oktober 30, 2018 Supplementen: yay or nay? oktober 11, 2019 Laat een bericht achter annuleer