Happily Ever Healthy
  • Home
  • Over mij
  • Online Programma: Help Your Hormones
    • Inloggen programma
  • Blog
  • Coaching & tarieven
    • Omega 3 – Eqology
  • Gratis
  • Shop
  • Contact
    • Algemene voorwaarden
    • Disclaimer
  • Home
  • Over mij
  • Online Programma: Help Your Hormones
    • Inloggen programma
  • Blog
  • Coaching & tarieven
    • Omega 3 – Eqology
  • Gratis
  • Shop
  • Contact
    • Algemene voorwaarden
    • Disclaimer
0

Happily Ever Healthy

Online Programma Help Your Hormones

Ben jij er klaar voor om jouw hormonen weer in balans te brengen?

HormonenLifestyleVoeding

Mijn verhaal, en, wat is PCOS precies?

geschreven door Mariët de Waal augustus 15, 2019
Mijn verhaal, en, wat is PCOS precies?

MIJN VERHAAL, EN, WAT IS PCOS PRECIES?

Mijn verhaal

Mijn fascinatie voor hormonen is niet uit de lucht komen vallen. In 2015 stopte ik met de pil, om mijn eigen cyclus op gang te laten komen en om op latere termijn een keer zwanger te worden. Althans, dat hoopte ik.
Na een keer of 6, 7 ongesteld te zijn geweest nadat ik met de pil was gestopt, werd ik niet meer ongesteld. Ik dacht dat ik zwanger was. Maar de zwangerschapstesten bleven negatief, en ik werd ook niet ongesteld. Google werd mijn beste vriend. Ik dacht dat ik misschien te veel hooi op m’n vork had genomen en teveel stress had. Maar nadat we op vakantie waren geweest, was ik nog steeds niet ongesteld. Ik ging naar de huisarts, die een echo maakte. Hij zag geen gekke dingen op de echo en hij wist zeker dat het geen PCOS was. Het advies was om een half jaar af te wachten en dan terug te komen als er geen verbeteringen waren opgetreden. Een half jaar…
Ik werkte toen als verpleegkundige op een afdeling waar regelmatig gynaecologen langs kwamen. Een van hen heb ik toen aan z’n jasje getrokken. Ik mocht langskomen voor een echo en daar bleek al snel dat ik wel degelijk PCOS had. Inmiddels waren we al weer een aantal maanden verder.
Geen enkel probleem, zei de gynaecoloog. Prima te behandelen. Ik startte met Clomid en kreeg echo’s om de groei van eicellen in de gaten te houden. De Clomid sloeg soms wel, soms niet aan. Uiteindelijk zat ik aan de maximale dosis van 150 mg Clomid. Toen dat niet aansloeg, stapte ik over op injecties met hormonen. Uiteindelijk werd er over IVF gesproken. Dat was de druppel. Ik was zó verdrietig. Het was altijd mijn droom geweest om moeder te worden en dat het niet vanzelf ging, vond ik zo moeilijk.
Onderschat zo’n traject niet. Je deelt lief en leed met de fertiliteitsarts, ligt soms wel een paar keer per week met je benen wijd (excuse my language, darling) voor een inwendige echo en krijgt ‘opdracht’ om te vrijen als een eicel groot genoeg was gegroeid. Niet echt romantisch thuiskomen.

Het omslagpunt

Ik sloeg weer aan het googelen. Want was dit echt de enige manier? Kon ik niet het heft in eigen handen nemen?
Ik ontdekte wat ik allemaal zelf kon doen. Ik leerde over voeding en leefstijl. Ik leerde over suiker, over insulineresistentie en hoe je dit laatste zelf kan aanpakken. Ik leerde dat PCOS een gevolg is van een hormonale disbalans, ook al heeft de gynaecoloog dit nooit zo omschreven.
En toen ging het roer om. Ik ben cold turkey overgestapt naar een andere voedingsstijl. Geen geraffineerde suikers meer. Veel meer groenten. Veel minder bewerkte voeding. Alleen nog maar water of thee drinken. Ik viel af, zonder echt te lijnen. Puur door anders, gezond te gaan eten.

Mijn verhaal was de basis voor mijn passie

De volgende stap was het stoppen van de behandeling in het ziekenhuis. Mega spannend, want wat zou er gebeuren? Door de Clomid had ik af en toe een eisprong gehad en was ik dus ook af en toe ongesteld geweest, maar niet door mijn eigen, natuurlijke cyclus. Maar de behandeling voelde niet goed meer. Ik was gestopt met de pil omdat ik geen troep meer in mijn lichaam wilde… en dat was nu precies wat ik aan het doen was. Dus de behandeling stopte. In september werd ik weer voor het eerst ongesteld. Wat een magisch moment was dat. En in oktober weer. En november. En elke daaropvolgende maand. Mijn cyclus was nog wat grillig, maar hij was wél op gang. Niet altijd even regelmatig en met nog best veel klachten als pijn en hevig vloeien, maar ik werd weer zelf ongesteld.

Ik ben niet meer teruggegaan naar het ziekenhuis. Mijn cyclus verliep steeds meer zonder klachten, zonder pijn en zonder heftig bloedverlies. In september 2017 bleek ik zwanger en in juni 2018 ben ik bevallen van een wolk van een baby. Zonder Clomid. Zonder hormooninjecties. Zonder opdracht om te vrijen door de fertiliteitsarts.
En zo ontstond de wens, de passie om meer vrouwen te helpen met hormonale klachten. Want er is zoveel wat je zelf kunt doen. Mijn verhaal begon bij PCOS en inmiddels heb ik een tof bedrijf en een prachtig programma geschreven om aan je eigen hormoonbalans te werken. Ondanks de tegenslagen heeft PCOS me ook zo veel gebracht. Het heeft me gebracht naar waar ik nu ben, een bedrijf waarmee ik andere vrouwen help, een prachtig gezin en zoveel meer kennis rijker over een gezonde leefstijl. Ik zou niet meer anders willen.
Op een dag hoop ik nog een keer zwanger te mogen worden. En ik weet nu wat ik daar allemaal zelf aan kan bijdragen.

Wat is PCOS nu precies?

PCOS staat voor polycysteus ovarium syndroom. Het is een syndroom wat zich kenmerkt door een aantal symptomen:

  • Onregelmatige menstruatie, waarbij je minder dan twee keer per drie maanden ongesteld bent.
  • Overmatige aanmaak van mannelijk hormoon (testosteron). Dit uit zich in bijvoorbeeld acné, overbeharing op het lichaam of in je gezicht of haarverlies (van je hoofdhaar).
  • Meerdere kleine eiblaasjes (cystes) in de eierstokken, een soort kralenketting. Dit zijn eicellen die niet uitgerijpt zijn.

Voor de diagnose PCOS ‘moet’ je minimaal twee van bovenstaande symptomen hebben. Verder hebben veel vrouwen met PCOS te maken met:

    • Verminderde vruchtbaarheid vanwege minder eisprongen en minder menstruaties.
    • Instabiele bloedsuikers
    • Verhoogde kans op complicaties tijdens een zwangerschap, zoals een miskraam,
      zwangerschapsdiabetes, verhoogde bloeddruk en vroeggeboorte.
    • Gevolgen op latere leeftijd, zoals diabetes type 2 (de kans dat vrouwen met PCOS diabetes type 2 krijgen is 7 keer zo hoog vergeleken met andere vrouwen zonder PCOS), hart- en vaatziekten waaronder een hoge bloeddruk en te snelle groei van het baarmoederslijmvlies en zelfs baarmoederkanker.

Er zijn een aantal oorzaken voor PCOS. 90% van de vrouwen met PCOS is insulineresistent, waarbij je lichaamscellen als het ware doof zijn voor insuline. Het gevolg is dat er heel vel insuline wordt aangemaakt en dit leidt weer tot een te hoge aanmaak van het hormoon LH (luteïniserend hormoon), wat ervoor zorgt dat er niet of nauwelijks een eisprong optreedt. Ook stimuleert LH de aanmaak van mannelijk hormoon, testosteron.
Overgewicht speelt ook een belangrijke rol: 80% van de vrouwen met PCOS heeft overgewicht. Verder speelt erfelijkheid ook een rol, net als stress.

Leefstijl

Valt het je op? Van alle oorzaken zit er maar één tussen waar je geen invloed op hebt: erfelijkheid. Hoe lastig het ook kan zijn, met die andere oorzaken kun je aan de slag gaan.
PCOS is een syndroom wat voortkomt uit een hormonale disbalans. Een arts zal na de diagnose in eerste instantie waarschijnlijk de pil voorschrijven. Dit zorgt ervoor dat je regelmatig ‘ongesteld’ bent (in je stopweek) en het zorgt voor afname van het mannelijk hormoon in je bloed. Ook progesteron kan eventueel worden voorgeschreven, om eens in een aantal maanden een menstruatie na te bootsen.
Als er sprake is van een kinderwens, kan de arts Clomid voorschrijven om je cyclus op gang te brengen en een eisprong op te wekken. Ook behandeling met hormonen in de vorm van injecties kan ingezet worden, als Clomid niet voldoende werkt. Deze injecties bevatten de hormonen HMG (humaan menopauzaal gonadotrofine) en HCG (humaan choriongonadotrofine).

Wat kun je zelf doen?

Om PCOS aan te pakken, is het belangrijk om de oorzaken te bestrijden. Ga aan de slag om insulineresistentie aan te pakken, door middel van gezonde voeding. Houd je bloedsuikerspiegel stabiel, eet en drink zo puur en onbewerkt mogelijk, met zo min mogelijk pakjes en zakjes.
Wat verder kan helpen:

  • Zorg voor een eiwitrijk ontbijt, zonder koolhydraten. Bijvoorbeeld met een goede kwaliteit (plantaardig) eiwitpoeder, plantaardige melk zonder suiker of soja en met bessen (eventueel uit de vriezer). Dit helpt je om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en zet je lichaam aan tot vetverbranding, in plaats van glucoseverbranding.
  • Eet dagelijks een eetlepel lijnzaad. Belangrijk om dit zelf te malen, koop geen gebroken lijnzaad, maar maal het in bijvoorbeeld een vijzel of kort in de blender. Lijnzaad helpt om mannelijk hormoon te binden waardoor dit afneemt en ook de bijbehorende klachten verminderen.
  • Kom in beweging! Vooral krachttraining kan helpen om insulineresistentie aan te pakken en je hormonale balans te herstellen.
  • Het bijslikken van supplementen kan helpen, zoals DCI (D-chiro-inositol), berberine, chroom, vitamine D3 en omega 3 vetzuren. Stuur een mailtje naar mariet@happilyeverhealthy.nl als je meer wilt weten over het slikken van supplementen.

Wil je meer weten wat je kan doen om je hormonen in balans te krijgen en te houden? Misschien is het online programma Help Your Hormones iets voor jou!

AcnéBaarmoederkankerBloeddrukBloedsuikerspiegelClomidCyclusCysteDiabetesEchoEisprongEiwittenGynaecoloogHartHCGHMGhormonenHuisartsInsulineresistentieIVFKoolhydratenKrachttrainingKralenkettingLeefstijlLijnzaadMenstruatieMijn verhaalOverbeharingPCOSStressSupplementenTestosteronVaatziektenVakantievoedingVroeggeboorteVruchtbaarheidZwangerzwangerschapZwangerschapsdiabetes
0 reageer
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Mariët de Waal

vorig bericht
Stoffen die je hormoonbalans beïnvloeden
volgende bericht
Gezonde voeding: hoe zit het nou echt?

Dit vindt je misschien ook interessant

Leve je lever #2: Ontgiften en tekenen van...

oktober 25, 2019

Verzurende en niet-verzurende voeding

oktober 31, 2018

Leptineresistentie: als je gevoel van verzadiging niet meer...

februari 7, 2019

Wat mag je wel en niet eten als...

april 22, 2018

Kijktip: documentaire A Plastic Ocean

mei 14, 2018

Hormonen: de basics

oktober 5, 2018

Hormonen #4: Cortisol

april 26, 2019

Omega 3 visolie

oktober 30, 2018

Waarom ik kies voor cycluscomputer Daysy!

januari 10, 2020

Gezonde voeding tijdens je zwangerschap

april 24, 2018

Laat een bericht achter annuleer

MIJN VERHAAL

MIJN VERHAAL

Hi, ik ben Mariët

Ik ben Mariët de Waal, foodblogger en healthlover. Gezond eten is mijn passie! In het verleden heb ik zelf de nodige ongezonde keuzes gemaakt. Ik was te zwaar en had lichamelijke klachten, onder andere hormonaal. Een gezond voedingspatroon en een gezonde levensstijl hebben mij geholpen weer lekker in m'n vel te zitten, en... geen klachten meer!

Volg mij

Facebook Twitter Instagram Pinterest

Recente berichten

  • Waarom ik kies voor cycluscomputer Daysy!

    januari 10, 2020
  • Leve je lever #2: Ontgiften en tekenen van overbelasting

    oktober 25, 2019
  • Supplementen: yay or nay?

    oktober 11, 2019
  • Hormonale problemen? Zo kom je weer in balans!

    oktober 4, 2019
  • Leve je lever #1: Voeding voor je lever

    september 26, 2019

Categorieën

  • Afvallen
  • Energie
  • Hormonen
  • Lifestyle
  • Voeding
  • Zwangerschap

Tags

Alcohol Baby Bloedsuikerspiegel Cafeïne Cortisol Eiwitten Fruit Gezond Gezonde voeding Gezondheid Glucose Groenten hormonen Hormoon Hormoonbalans Insulineresistentie Kindje Koolhydraten Kruiden Leefstijl Lever Menstruatie Mineralen Misselijkheid Oestrogeen Oestrogeendominantie Omega 3 Onbewerkt Ontstekingen Overgewicht PCOS Progesteron Stress Suiker Testosteron Vetten Vette vis Vis Vitaminen Vlees voeding Vruchtbaarheid Water Zwanger zwangerschap

Mijn verhaal

Ik ben Mariët de Waal, voedingscoach in Ede. Gezond eten is mijn passie! In het verleden heb ik zelf heel wat ongezonde keuzes gemaakt. Ik was te zwaar en had veel lichamelijke klachten. Lees meer…

Recente berichten

  • Waarom ik kies voor cycluscomputer Daysy!

    januari 10, 2020
  • Leve je lever #2: Ontgiften en tekenen van overbelasting

    oktober 25, 2019
  • Supplementen: yay or nay?

    oktober 11, 2019
  • Hormonale problemen? Zo kom je weer in balans!

    oktober 4, 2019

Volg Happily Ever Healthy op Instagram!

happily_ever_healthy

50% korting! Het is heel stil op mijn account. En 50% korting!
Het is heel stil op mijn account. En eerlijk: ik geniet echt van de rust die dat geeft. Niet constant met social media bezig zijn! Ondertussen loopt m'n bedrijf nog gewoon door. Op een iets lager pitje en met wat creativiteit, maar vooral de EMB testen worden nog volop uitgevoerd. Hoe gaaf!!
Je zou bijna vergeten dat ik ook nog een online programma heb om je hormonen in balans te brengen: Help Your Hormones.
En daarom geef ik, juist nu, een mega korting van 50% op de Basic versie van dit programma. Volledig online te volgen, in je eigen tempo. Veel mensen hebben tijd over. Gebruik die tijd om aan je gezondheid te werken! Juist nu.
Met de code 'Basic50' krijg je de hele maand april 50% korting op het programma. Dat is €84,50 (!!) korting! Dus, go get it. Lees meer op m'n site over het programma en hoe het jou kan ondersteunen! Link in bio. En, delen is lief! Fijn weekend! X
#helpyourhormones #hormoonbalans #hormonen #quarantine #health #gezondheid #happilyeverhealthy #gezondevoeding #gezondeleefstijl #hormooncoach #stress #oestrogeen #oestrogeendominantie #vruchtbaarheid #gezondevetten #leefstijl #sharingiscaring
Wist je dat de hormonen cortisol (stresshormoon) e Wist je dat de hormonen cortisol (stresshormoon) en progesteron (een belangrijk hormoon in je menstruatiecyclus én heel belangrijk voor een zwangerschap) dezelfde bouwstenen hebben? In het geval van teveel vraag naar cortisol (bij langdurige stress), kiest je lichaam ervoor om cortisol voor te laten gaan op progesteron. Er wordt dus te weinig progesteron aangemaakt. Een te laag progesteron niveau kan resulteren in PMS klachten, een onregelmatige cyclus, pijnlijke borsten, heftige en pijnlijke menstruaties, slaapproblemen, vocht vasthouden voor je menstruatie start en aanvallen van angst. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Heb jij veel stress en herken je de klachten die passen bij te weinig progesteron? Probeer dan je stressniveau te verminderen. Of, als dat niet kan, voldoende momenten van échte ontspanning in te bouwen. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Benieuwd of jij teveel cortisol of te weinig progesteron hebt? Misschien is de EMB test iets voor jou! Hiermee wordt ontzettend veel in kaart gebracht, onder andere je hormoonbalans en een eventueel progesterontekort. Stuur gerust een berichtje. Liefs! X #hormoon #hormonen #hormoonbalans #helpyourhormones #stress #progesteron #cortisol #voeding #gezondevoeding #gezondeleefstijl #gezondevetten #fattyacids #omega3 #eqology #eatyourveggies #eattherainbow #veggies #groenten #gezondheid #health #lekkerinjevel #orthomoleculair #voedingmaaktbeter #blog #healthblog #blogger #healthcoach #voedingcoach #fempreneur
Nieuw blog online! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Waa Nieuw blog online! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Waarom ik kies voor cycluscomputer Daysy. Een apparaatje wat mij helpt om in 1 minuut per dag mijn cyclus te analyseren en in kaart te brengen. I love it. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Benieuwd hoe het werkt en waarom ik zo enthousiast ben? Link in bio! Liefs! X ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
@daysynl⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Foto door @pauline.kuiper⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#gezondheid #daysy #daysynl #health #lekkerinjevel #orthomoleculair #voedingmaaktbeter #voeding #gezondevoeding #gezondeleefstijl #gezondevetten #fattyacids #omega3 #eqology #eatyourveggies #eattherainbow #veggies #groenten #hormoon #hormonen #hormoonbalans #helpyourhormones #blog #healthblog #blogger #healthcoach #voedingcoach #fempreneur
Heb jij je wel eens écht verdiept in je menstruat Heb jij je wel eens écht verdiept in je menstruatiecyclus? Weten hoe je eigen cyclus verloopt, kan je veel inzicht geven in hoe je je voelt tijdens je cyclus. Gemiddeld duurt een cyclus 28 dagen, maar deze kan ook langer of korter duren. Duurt je cyclus erg lang of kort? Dan kan het zijn dat er een hormonale disbalans is. Neem gerust contact op om te overleggen over je cyclus. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hoe ziet je menstruatiecyclus er uit? In deze post uitleg over de eerste helft van je cyclus! En dan volgt volgende week natuurlijk de tweede helft :)⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Op de eerste dag van je cyclus begint je menstruatie. In de voorgaande maand is er baarmoederslijmvlies opgebouwd en dat wordt nu afgestoten, als er geen bevruchting heeft plaatsgevonden. Dit is het bloed en slijm dat je verliest. Tegelijkertijd gaan er follikels groeien onder invloed van FSH. Follikels zijn groeiende eicellen en worden ook wel follikels produceren oestrogenen. Een van deze follikels groeit door tot de grootste en dominante follikel. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Deze dominante follikel groeit door tot ongeveer dag veertien en de aanmaak van oestrogeen blijft ook stijgen. Dit zorgt voor de opbouw van het baarmoederslijmvlies en voor helder, vloeibaar slijm in de baarmoedermond. Dit is allemaal nodig voor een goede bevruchting van de eicel. Je kunt daarom je vruchtbare dagen herkennen aan het slijm/de afscheiding die je verliest. Helder vloeibaar slijm dat eruitziet als rauw eiwit betekent dat de eisprong dichtbij is. Een van de signalen om in de gaten te houden als je zwanger zou willen worden!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Een super fijne methode om je cyclus te monitoren is het gebruik van @daysynl. Echt een aanrader!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Volgende week: deel 2! #hormonen #hormoonbalans #helpyourhormones #daysynl #menstruatie #menstruation #voeding #gezondevoeding #gezondeleefstijl #gezondevetten #gezondheid #health #lekkerinjevel #blog #healthblog #blogger #healthcoach #voedingscoach #fempreneur
Nog 1 week..! En dan is het kerst! ⠀⠀⠀⠀⠀ Nog 1 week..! En dan is het kerst! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ben jij dol op kerst of laat je de feestdagen liever aan je voorbij gaan?⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik hoop dat je kerst viert met je geliefden om je heen. Je partner, familie, of met vrienden. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Voor veel mensen is de decembermaand ook een maand waarin het lastig is om gezond te blijven eten en op gewicht te blijven. En eerlijk, dat kan ook heel lastig zijn! Een borrel hier, een brunch daar, 1, 2 of 3 kerstdiners en dan volgt ook Oud&Nieuw nog.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hoe zorg je er nou voor dat je een beetje ongeschonden die feestdagen doorkomt?⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Daarom deel ik met jullie mijn tips voor de feestdagen:⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- Denk van tevoren na over wat je wil eten. Misschien is én taart, én ijs, én twee keer opscheppen, én twee glazen champagne een beetje veel van het goede. Waar zou je echt heel veel zin in hebben? Kies daarvoor en maak dan de bewuste keuze om tegen iets anders nee te zeggen. Verheug je op dat toetje bijvoorbeeld en geniet er ook van, en laat dan dat stuk taart staan.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- Eet bewust, met volle aandacht voor wat je aan het doen bent. Dat helpt je hersenen om te registreren wat je aan het doen bent en zorgt ervoor dat je eerder een verzadigd gevoel hebt. Ook belangrijk: eet rustig en kauw goed.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- Als je je een keer hebt laten gaan, pak dan gewoon de draad weer op. Er is niks 'verloren'. Probeer daarna weer een bewuste keuze te maken.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- Onthoud dat groenten (en fruit) echt heel fijn zijn voor je lichaam. Neem die dus ruim. Helpt je balans te houden in je lichaam en heeft een hoge verzadigingswaarde!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- Bovenal: geniet. En probeer te kiezen voor kwaliteit. Voeding van goede kwaliteit, als het even kan biologisch. Hoe minder je je lichaam belast, hoe minder het ook hoeft te herstellen.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Liefs! #gezondheid #health #lekkerinjevel #orthomoleculair #voedingmaaktbeter #leakygut #voeding #gezondevoeding #gezondeleefstijl #gezondevetten #fattyacids #omega3 #eqology #eatyourveggies #eattherainbow #veggies #groenten #blog #healthblog #healthcoach #fempreneur #hormonen #hormoonbalans #helpyourhormones
Eerste hulp bij... candida!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Candida is een schimmelinfectie die veroorzaakt wordt door gistachtige schimmels, vooral de candida albicans. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
De candidaschimmel is bij vrijwel iedereen aanwezig, vooral op de slijmvliezen in de mond, darm en vagina en op de huid. Samen met bacteriën vormt deze schimmel een evenwicht, maar het kan ook zijn dat de schimmels een overwicht krijgen, waardoor een infectie ontstaat.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Dit kan zich uiten in bijvoorbeeld huidinfecties, een vaginale infectie of infecties van je mondslijmvlies. Wanneer je maag- en darmslijmvlies in heel slechte conditie zijn, kan het zijn dat de schimmel zich verspreidt naar je bloedbaan en dan dreigt het candidasyndroom. Dit komt gelukkig niet zo veel voor.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Bij een verminderde weerstand en verminderde darmflora is de kans groter dat de schimmel gaat overheersen. De schimmel wordt gevoed met suiker, geraffineerde koolhydraten en maïs. Probeer de volgende voeding te verminderen als je last hebt van een woekerende infectie:⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- Beperk vlees⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- Gefermenteerde producten zoals kaas, gist, azijn, yoghurt, kwark, zuurkool, salami, gerookte en rauwe vis en alcohol⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- Zuivelproducten, noten, citrus en tarwe⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- Maïs of producten waarin maïs is verwerkt⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- Champignons⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- Beperk fruit⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- Suiker en voedingsmiddelen die suiker of geraffineerde koolhydraten bevatten⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- Kant-en-klare producten⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- Producten met veel toevoegingen zoals kleur- en smaakstoffen⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- Koffie⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Voeding die wél goed helpt zijn (gare) vis, kip, kalkoen, al het fruit (met uitzondering van citrusfruit en heel zoet fruit), verse groenten, koude (maar wel gare) (zoete) aardappel, kokos(melk), gember, kurkuma, quinoa en volkorenrijst.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Heb jij wel eens last van een (vaginale) schimmelinfectie? Liefs! X #voeding #gezondevoeding #gezondeleefstijl #gezondevetten #omega3 #eqology #eatyourveggies #eattherainbow #veggies #groenten #gezondheid #health #voedingmaaktbeter #leakygut #hormoon #hormonen #hormoonbalans #helpyourhormones #blog #healthblog #blogger #healthcoach #fempreneur
Voedingstips voor een gezonde hormoonbalans!⠀⠀ Voedingstips voor een gezonde hormoonbalans!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Er is heel veel te zeggen over voeding en gezondheid en over voeding en je hormonen. Ik help je graag als je wilt ontdekken welke voeding wel en niet bij jou past en wat wel en niet goed voor je is. Maar de volgende voedingstips kun je sowieso toepassen voor een gezonde hormoonbalans:⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✨ Houd je bloedsuikerspiegel zoveel mogelijk stabiel. Vermijd (teveel) aardappels, cake, chocola, cruesli en muesli, frisdrank, koekjes, pasta, pizzabodems, snoep, sauzen, suiker, stroop, honing, taart, witbrood en witte rijst⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✨ voedingsmiddelen zo onbewerkt mogelijk, die dus rechtstreeks uit de natuur lijkt te komen⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✨ Eet voeding die bij je past. Het kan echt heel lonend zijn om te ontdekken waar jij allergieën of intoleranties voor hebt.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✨ Eet voldoende (groene) groentes, liefst 400 - 500 gram per dag.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✨ Zorg voor een gezonde darmflora door vezels uit groente en fruit, gefermenteerde voeding (zoals zuurkool) en vermijd het gebruik van suikers⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✨ Let op chemische stoffen in je omgeving, in make-up, plastic, verzorgingsproducten, conserveringsmiddelen, zware metalen, maar ook stoffen met een oestrogeenachtige werking in voeding, zoals soja.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✨ Beperk alcoholinname, dit werkt oestrogeenverhogend en kan oestrogeendominantie verergeren.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
✨ Drink ook niet teveel koffie. Dit zorgt voor de aanmaak van stresshormonen.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Wil je meer weten over de mogelijkheden om specifiek te kijken welke voeding wel of niet bij jou past? Stuur gerust een berichtje!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Liefs!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
📸 @pauline.kuiper ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#gezondheid #health #lekkerinjevel #orthomoleculair #voedingmaaktbeter #darmwand #lekkedarm #leakygut #voeding #gezondevoeding #gezondeleefstijl #gezondevetten #fattyacids #omega3 #eqology #eatyourveggies #eattherainbow #veggies #groenten #hormoon #hormonen #hormoonbalans #helpyourhormones #blog #healthblog #blogger #healthcoach #voedingcoach #fempreneur
Elke dag stroomt je bloed meer dan 7000 keer rond Elke dag stroomt je bloed meer dan 7000 keer rond met een hele waardevolle lading. Zuurstof, voedingsbestanddelen, afvalstoffen worden vervoerd van orgaan naar orgaan en van cel naar cel. Je bloed komt in elk puntje van je lichaam. Het is niet alleen transportmiddel, maar zorgt ook voor temperatuur regulatie en is een belangrijk onderdeel van je afweersysteem.
Er kan dan ook heel veel informatie uit je bloed worden gehaald. Niet alleen reguliere testwaardes, zoals bloedarmoede, ijzertekort, schildklierafwijkingen, auto-immuun ziektes en infecties, maar ook informatie over een eventueel vitaminen- en mineralentekort, voedselsensiviteiten, en of er zich parasieten, schimmels en/of bacteriën in je darm vinden. Ook kan gekeken worden naar een hormonale disbalans, toxische belasting, vrije radicaalschade, en of je stress waarden te hoog zijn.
Dit komt allemaal samen in een hele interessante test: de EMB (Energetisch Morfologische Bloedtest). Een team van experts onderzoekt jouw bloed op alle genoemde punten, en nog meer. En dit komt samen in een advies op het gebied van voeding en eventueel supplementen.
Onlangs heb ik de cursusdag voor deze test gevolgd en dat betekent dat je bij Happily Ever Healthy deze EMB nu kan laten afnemen!
Ik ben er heel blij mee, ik denk namelijk dat het een enorme toevoeging is voor mijn praktijk.
De test, inclusief bloed afnemen, verzenden, advies én vervolgconsult, kost €159. Maar er is natuurlijk een leuke openingsactie! Als je in december een test bestelt (het afnemen en consult hoeven niet in december plaats te vinden), dan betaal je €135 voor de test. Meer weten of gelijk boeken? Stuur even een berichtje!
Liefs! X
#gezondheid #health #lekkerinjevel #emb #sohf #bloedtest #nieuw #voeding #voedingmaaktbeter #gezondevoeding #darmgezondheid #lekkedarm #leakygut #gezondehormonen #hormoonbalans #hormonen #stress #helpyourhormones #happilyeverhealthy #lifestyle #leefstijl #blog #healthblog #blogger #healthcoach #fempreneur
Je menstruatiecyclus heeft invloed op hoe je je vo Je menstruatiecyclus heeft invloed op hoe je je voelt. Dat heeft te maken met de wisselende niveaus van hormonen tijdens je cyclus.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Goed om je bewust van te zijn, dan kun je er je voordeel mee doen!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
In de eerste twee weken van je cyclus wordt er met name oestrogeen geproduceerd. Dit zorgt voor de aanmaak van je baarmoederslijmvlies en dat er helder vloeibaar slijm aangemaakt wordt in je baarmoedermond. Je voelt je on top of the world. Je hebt energie, je straalt en bent meer outgoing. Maak hier gebruik van! Plan die date, belangrijke afspraak, presentatie of andere leuke bijeenkomst. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
In de laatste 2 weken van je cyclus neemt de oestrogeenproductie af en in plaats daarvan wordt er meer progesteron aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat je wellicht iets meer in jezelf keert, je bent minder stralend en minder zelfverzekerd. Lief zijn voor jezelf dus. Plan me-time in, geef er aan toe als je moe bent (altijd doen trouwens!) en prima als je merkt dat je minder zin hebt om op pad te gaan.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Merk jij verschil gedurende je cyclus?⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Liefs! Ps: deze te gekke foto is gemaakt door lieve @pauline.kuiper van Captivating. Hoe cool! #gezondheid #health #lekkerinjevel #orthomoleculair #voedingmaaktbeter #voeding #gezondevoeding #gezondeleefstijl #gezondevetten #fattyacids #omega3 #eqology #eatyourveggies #eattherainbow #veggies #groenten #hormoon #hormonen #hormoonbalans #helpyourhormones #levenvolgensjecyclys #oestrogeen #progesteron #blog #healthblog #blogger #healthcoach #voedingcoach #fempreneur
Meer laden…

Meest recente berichten

  • Waarom ik kies voor cycluscomputer Daysy!
  • Leve je lever #2: Ontgiften en tekenen van overbelasting
  • Supplementen: yay or nay?
  • Hormonale problemen? Zo kom je weer in balans!
  • Leve je lever #1: Voeding voor je lever
  • Facebook
  • Instagram
  • Email
Footer Logo

@2019 - Happily Ever Healthy. All Rights Reserved. Made with <3 by Blits


Back To Top