HormonenVoedingZwangerschap Wat mag je wel en niet eten als je zwanger bent? De fabels voor altijd de wereld uit! geschreven door Mariët de Waal april 22, 2018 WAT MAG JE WEL EN NIET ETEN ALS JE ZWANGER BENT? DE FABELS VOOR ALTIJD DE WERELD UIT! Als je zwanger bent, zijn er veel zaken waar je over na moet denken. Een heleboel praktische zaken, zoals zorgen dat de baby uitzet compleet is en het regelen van opvang voor je kleintje als je wellicht weer aan het werk gaat. Maar ook zaken als de manier van opvoeding en vragen over het ouderschap kunnen in je opkomen. Je wereld staat op z’n kop! Maar voor je kindje geboren wordt, groeit het veilig in jouw buik. Daarom is het belangrijk om te weten wat je tijdens de zwangerschap wel en niet mag eten en drinken, voor de veiligheid van je kindje. Lees mee wat je beter wel en niet kunt eten en drinken tijdens je zwangerschap: Vlees Rauw vlees of vleeswaren gemaakt van rauw vlees, zoals tartaar, carpaccio en niet doorgebakken biefstuk kun je beter niet eten. Ook salami, ossenworst, filet americain en parmaham wil je liever niet eten. Rauw vlees kan de bacterie toxoplasma gondii bevatten, die de infectieziekte toxoplasmose kan veroorzaken. Dit kan een miskraam, vroeggeboorte of aangeboren afwijkingen veroorzaken bij je kindje. Overigens is die bacterie ook de reden dat je beter niet de kattenbak kunt verschonen tijdens de zwangerschap (ook niet met handschoenen aan). In ontlasting van katten kan deze bacterie namelijk ook voorkomen. Laat het verschonen dus lekker aan iemand anders over gedurende je zwangerschap. Leverproducten bevatten veel vitamine A, wat ook schadelijk kan zijn voor je kindje. Je krijgt niet te veel vitamine A binnen als je leverproducten vermijdt. Neem maximaal één boterham met dit beleg per dag (leversmeerworst of leverpaté). Vis Vis die niet goed verhit is kan de listeria bacterie bevatten. Als je gerookte vis eerst goed verhit, kun je deze wel eten. Verder bevat sommige vis een hoog gehalte aan schadelijke stoffen zoals kwik en dioxine. Een teveel hiervan kan schadelijk zijn. Overigens is vette vis wel heel goed voor jouw gezondheid en die van je kindje (voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van de hersenen). Eet vette vissoorten, zoals zalm en sardines, niet vaker dan twee keer per week. Zorg altijd dat de vis goed doorbakken of verhit is geweest. De volgende soorten vis wil je liever sowieso niet eten: • Gerookte kant-en-klare vis uit de koeling (zoals gerookte zalm, haring, forel en makreel), vacuümverpakt, maar ook met andere soorten verpakking. • Sushi met rauwe vis en rauwe haring. • Rauwe schaal- en schelpdieren als kreeft, garnalen, mosselen en coquilles. • Roofvissen als tonijn, zwaardvis, snoek, makreel en paling. Eet deze ook niet uit blik. Melk, kaas en eieren De volgende producten kun je beter niet eten: • Zachte en harde kaas gemaakt van rauwe melk. Op de verpakking staat dan ‘au lait cru’, of ‘gemaakt van rauwe melk’. De meeste kazen zijn gemaakt van verhitte melk, zoals veel harde kazen, mozzarella en feta. Deze kun je dus gewoon eten. • Rauwe eieren en producten met rauwe eieren zoals zelfgemaakte mayonaise of tiramisu. Als je deze producten in de supermarkt koopt, zijn ze wel veilig. Let bij tiramisu op dat er geen alcohol in zit • Rauwe melk. Melk uit de supermarkt is gepasteuriseerd of gesteriliseerd en is veilig om te drinken. Alcohol Over alcohol bestaat veel discussie. Sommigen zeggen dat alcohol in de eerste weken van de zwangerschap geen kwaad kan. Maar vergis je niet, alcohol wordt opgenomen in jouw bloed en vanaf dag 1 van je zwangerschap krijgt je kindje voeding via jouw bloed. Je kindje drinkt dus altijd mee. Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap kan de kans op een miskraam, foetale sterfte of vroeggeboorte verhogen. Ook kan je kindje het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) ontwikkelen. Baby’s met dit syndroom hebben een laag geboortegewicht, groeien langzaam, hebben gezichtsafwijkingen en afwijkingen aan de hersenen. Heb je in het begin van je zwangerschap (veel) alcohol gedronken en maak je je zorgen over de gezondheid van je kindje? Overleg dan met je verloskundige, zij kan je hier meer over vertellen en verder in begeleiden. Dranken Drie koppen zwarte of groene thee zijn gezond voor je. Wissel thee af met kruidenthee en andere dranken, het liefst water. Puur water is zo ontzettend goed voor je, zowel tijdens als voor en na je zwangerschap. Beperk dranken met veel cafeïne zoals koffie tot maximaal 1 per dag. Energiedrankjes laat je liever helemaal staan vanwege het hoge cafeïne- en suikergehalte. Cafeïne is een opwekkende stof, net als bijvoorbeeld nicotine en morfine. Daar wil je dus niet te veel van binnenkrijgen. Een overschot aan cafeïne kan het risico op een miskraam vergroten. Zoethoutthee kan je bloeddruk verhogen, beperk het drinken hiervan tot 1 á 2 koppen per dag. Van venkelthee en anijsthee wordt ook aangeraden om voorzichtig te zijn, vanwege de kruiden die hierin zitten. Het is niet bewezen dat ze schadelijk voor mensen zijn, maar wel voor dieren. Het Voedingscentrum raadt aan om niet meer dan 1 á 2 koppen per dag te drinken. Puur water is zo ontzettend goed voor je, zowel tijdens als voor en na je zwangerschap. Kruiden Kruiden kunnen stofjes bevatten die in hoge dosering schadelijk kunnen zijn. Deze stofjes helpen de planten beschermen tegen ziekten en schimmels, maar kunnen in grote hoeveelheden dus schadelijk zijn. Wees daarom niet te scheutig met de volgende kruiden en neem geen geconcentreerde kruidenpreparaten. • Anijs • Dragon • Venkel • Basilicum • Piment • Nootmuskaat • Kaneel • Sassafras • Dong quai • Foelie • Peper Overige voedingsmiddelen Van kalebaskalk wordt gezegd dat het kan helpen tegen misselijkheid, maar het bevat veel lood. Neem dit niet tijdens je zwangerschap. Gember helpt ook goed tegen misselijkheid en kun je veilig gebruiken. Dropjes verhogen je bloeddruk, wat ervoor zorgt dat er minder voedingsstoffen bij je kindje kunnen komen. Neem er maximaal 2 tot 3 per dag. Rauwe kiemgroenten zoals alfalfa of taugé kunnen schadelijke bacteriën bevatten, zoals salmonella en E. coli. Taugé kun je wel eten als je het goed verhit, door het bijvoorbeeld mee te wokken met de maaltijd. Het lijkt misschien alsof je nog maar weinig kunt eten, maar er zijn nog ontzettend veel gezonde en waardevolle voedingsstoffen waarmee je heerlijk kunt eten. Was je groenten en fruit goed, eet zoveel mogelijk puur en onbewerkt en waar mogelijk biologisch. Verhit je voedingsmiddelen zoals vlees en vis goed. Op die manier weet je dat je je lichaam voedt met gezonde voedingsstoffen, die je door kunt geven aan je groeiende baby. Deze blog is geschreven in samenwerking met www.fijnzwanger.nl AlcoholBabyBacterieCafeïneDrankenEierenFabelsGezondGezonde voedingKaasKattenbakKindjeKruidenMelkRauwSushiVisVleesVleeswarenvoedingzwangerschap 0 reageer 693 Facebook Twitter Google + Pinterest Mariët de Waal vorig bericht Hormonen tijdens en na je zwangerschap volgende bericht Gezonde voeding tijdens je zwangerschap Dit vindt je misschien ook interessant Hormonen #3: Insuline november 6, 2018 Gezonde voeding tijdens je zwangerschap april 24, 2018 Omega 3 visolie oktober 30, 2018 Hormonen #4: Cortisol april 26, 2019 Stoffen die je hormoonbalans beïnvloeden juli 19, 2019 Kijktip: documentaire A Plastic Ocean mei 14, 2018 Gezonde voeding: hoe zit het nou echt? augustus 30, 2019 EMBRACE: DE DOCUMENTAIRE OVER HET OMARMEN EN HOUDEN... oktober 23, 2018 Hormonen #1: Oestrogeen oktober 12, 2018 Triggerfoods september 13, 2019 Laat een bericht achter annuleer